Veszprémi Triatlon Egylet

Rónaszéki Balázs – Felkészülés

Felkészülés – túl a felén, jönnek az izgalmak…

Kicsit szeretnék visszakanyarodni a “kezdetekre”, hiszen minden a jól felépített alapokon múlik – tehát 2017 október:
A verseny után elég hosszú pihenőt kellett magamnak adni (4 hét szinte totál sport nélkül), mert teljesen kimerültem… ebből is látszik, hogy mennyire sikerült kicsavarni magamból a maximumot és szerintem a lehetőségekhez mérten kihozni a legjobb időt. A 9:27-el teljesen elégedett voltam: ahogy számoltam, reálisan kb 5 percet tudtam volna még itt/ott faragni elméletben, de ez az a szituáció, ami élesben ritkán jön ki!
Szóval irány előre, de akkor hova tovább?
– hajrá Frankfurt! (újra)
Miért?
– Két lehetőség között vacilláltam: menni egy PB-t és egy újabb 9 órán belüli időt megcélozni, vagy egy dobogós helyet megpályázni az EB-n. Mivel a VB Top20 helyezettek közül 6 biztosan ott lesz idén, ezért igen impozáns és kihívásokkal teli a cél, de e nélkül nem hiszem, hogy lelkesen kelnék fel reggel 4-kor az ébresztőre…

Szóval megvolt a céldátum: július 8, jöhetett a tervezés!
A tavalyi tapasztalatok, a még több iromány olvasása, valamint Szőllőssy István néhány előadásával felvértezve, még precízebben tudtam nekiállni az éves terv kidolgozásának.

Elő is vettem a tavalyi excel táblámat és még aprólékosabban írtam bele a részleteket: melyik ciklusnak mik a céljai, mire kell erősíteni és azt melyik sportágban. Ez után a fejlesztéseket milyen gyakorlatokkal, milyen hosszú ideig és intenzitással kell végrehajtani. A különböző sportágakat össze is kell hangolni és adni a testnek regenerációs időt is. Így az edzésóra mellé már fejben hozzá is került a TSS is (mekkora az adott edzés terhelési pontszáma).

Közben rendszeresen beterveztem egy-egy bringás FTP és futó Vo2Max speed tesztet, így a pulzus/watt/tempó zónák is bekerültek a táblázatomba.

Úszásnál viszont Kenyeres Tibor-ra bíztam a felkészülés kidolgozását és a technikám csiszolását (itt a legnagyobb az elmaradásom). Szerencsére idén egy nagyon ütős csapat alakult ki (kb. 10 fő) akiket 2 csoportra osztottunk. Novák Ádinak hála egy nálam picit gyorsabb is került a bandába, így megvan a közös edzések kihívása  De ne feledkezzünk meg a Brassay Réka, Weöres Szabi, Kindl Gábor trioról sem, akiket nem is kell bemutatnom…
Ezen kívül aminek a legjobban örülök, hogy a feleségemet is sikerült kimozdítani a komfort zónájából és beállt a 2-es sorba a fiúk közé! … szóval nyomjuk keményen!

Amit nagyon élvezek, hogy a tervemben a gyakorlatok váltogatják egymást, így megfelelő időközönként megújulás következik: volt hegyre futás, lépcsőzés, de az utóbbi időben már a stadionban jönnek az egyelőre hosszabb, majd később a rövidebb és intenzívebb résztávok. Közben a hosszú futásaim a tervezett maximális 2.5 órás időt is elérték.
Bringán előbb a cyclocross-om nyergében km gyűjtögetéssel kezdtem, valamint a közös tekerések alkalmával csapatépítő beszélgetések voltak napirenden: Elemér (Capitano) szervezésével egy nagyon masszív, elhivatott csapat állt össze a télen. Idén újításként elővettem a görgőt is (amit nagyon utálok), hogy az erőfejlesztő / pörgető edzéseket már a téli hónapok alkalmával is végre tudjam hajtani (-10 fok környékén már nem nagyon tudok intenzitást leadni).
Ezek után úgy érzem egy magasabb szinten vághattam neki a kinti erősítő, majd a gyorsító edzéseknek, aminek már most meg is lett az eredménye (lásd előző posztom) 

Egy-egy bringa és futó verseny is megvolt közben, ami elég jól sikerült. Valamint közelednek a gyorsító célú edző versenyek, duatlon formájában. Utána itt is lesz a május, amikor elkezdődik a triatlon szezon… én már nagyon várom!

További jó felkészülést mindenkinek!