Veszprémi Triatlon Egylet

Zirc Duatlon

Zirc Városi Önkormányzat az idei évben is csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez, melynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által koordinált program idén szeptember 16. és 22. között valósul meg, témája – „Közös út, közös jövő” mottóval – a tiszta, közösségi és intelligens mobilitás.

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb hazánkban, 2016-ban már több mint 200 település vett részt a programokban, amivel Magyarország – közel ötven ország versenyében – a harmadik helyen végzett. A kiváló eredményhez Zirc is hozzájárult. Városunk öt éve rendszeres részvevője a kampánynak, tavaly a „Kiemelkedő Önkormányzat Díjat” érdemeltük ki az önkéntesekkel, kerékpáros közösségekkel, intézményekkel történő közös szervezőmunkáért.


A zirci iskolások kerékpáros felvonulással kampányoltak a környezetbarát közlekedés mellett (Fotó: archív)

Rendezvényünk középpontjában a Zirc Duatlon verseny áll, amely idén már hatodik alkalommal kerül megrendezésre szeptember 23-án, szombaton. Önkormányzatunk legnagyobb sportrendezvénye mellett további programokat szervezünk a mobilitási hétre, erről később adunk majd tájékoztatást.

Az idén tizenhatodik alkalommal meghirdetett Európai Mobilitási Hét kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az ésszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. A fejlesztési tárca régóta azon dolgozik, hogy a kerékpárutak folyamatos építésével, a közösségi és az elővárosi közlekedés ösztönzésével hozzájáruljon ehhez a fontos célhoz.

Mint arról már korábban hírt adtunk, Zirc Városi Önkormányzat több mint egy milliárd forint összegű európai uniós pályázati támogatásban részesült a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. A megvalósuló fejlesztések hosszú sorában szerepel a gyalogos-kerékpáros út Kardosrétig történő meghosszabbítása és egy 25 km-es lovas-kerékpáros túraútvonal kialakítása.

Kelemen Gábor