Hiába az utolsó pillanatban megszerzett slot, és a Kalmar triatlonon nyújtott kiváló teljesítmény, a 2022-es év nem Alistair Brownlee éve.

Az év elején betegség miatt nem tudott elindulni az Ironman-világbajnokságon St. George-ban. Aztán sérülés miatt kiesett neki az idei év egyik leg felkapottabb triatlon eseményének számító SUB7 challange, és most Kona is elúszott, szintén sérülés miatt.

“Fáradásos törés van a combcsontomban, és az év hátralévő részében nem fogok versenyezni. Az elmúlt néhány hónap borzasztó volt, de mindent megteszek, hogy a lehető leghamarabb újra munkába állhassak.”

Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelések, ismétlődő erőhatások következtében a csont regenerációs egyensúlya felborul, és a csont állományában úgynevezett mikrosérülések keletkeznek, melyek a csont részleges vagy teljes töréséhez vezetnek.

Terhelés során az izom elfárad – az erőhatást a csont bizonyos területére koncentrálja, s ez nagyobb, mint a csont stresszt tűrő képessége. Így az ismétlődő stresszhatás a csonthártyához tartozó felszívódást (periostealis resorptio) eredményez, ami gyengíti a csontkérget és végül töréshez vezet.

A fáradásos törés okai

Versenyszerűen sportolók, főként a futók körében nem ritka a fáradásos törés kialakulása, hiszen csontjaik folyamatosan fennálló terhelésnek, kifejezett húzó-nyíró erőknek vannak kitéve. E töréstípus nemritkán egyszeri, igen intenzív edzést követően manifesztálódik, a sportolók gyakran beszámolnak az edzésterv közelmúltban történő megváltoztatásáról. (forrás: webbeteg)

Pedig minden jel arra utalt, hogy Brownlee idén a világbajnokságon harcban lehet akár a dobogóért is, hiszen az Ironman Kalmaron nyújtott lenyűgöző teljesítményével az utolsó pillanatban szerzett magának kvalifikációt, de idén ez már biztos nem jön össze.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.