A brit Kieran Lindars és a német Katharina Wolff nyerte a Challenge Almere-Amsterdam triatlon versenyt, ami egyben a 2022-ben a hosszútávú Európa-bajnokság. Lindars 7:55:44, Wolff pedig 9:10:10-es idővel szerezte meg a győzelmet.

Egyedüli magyarként Hegedűs Bence képviselte hazánkat, ő célját teljesítve, 9:55:15-ös idővel (SUB10) lett 103 indulóból 23.,  kategóriájában pedig 6. Hegedűs Bence eredmény

A férfiaknál az úszás során nem volt meglepetés, a német Lukasz Wojt szállt ki elsőként a vízből. A korábban úszó triatlonista, 2 perccel a mezőny előtt szállt ki a vízből 44:34-es idővel. Őt követte két holland Niek Heldoorn és Evert Scheltinga, a belga Pamphiel Pareyn és a brit Kieran Lindars.

A kerékpáros szakasz elején az eső nehezítette a mezőny dolgát, ami több technikai hibát is eredményezett. Scheltinga, defektet kapott, amit bár meg tudott javítani, de az élen haladóktól leszakadt. Nem sokkal később pedig Wojt szállt ki a versenyből. Innentől pedig Heldoorn, Pareyn és Lindars állt a mezőny élén. Hátulról Starykowicz és Brons ért fel az élen haladókra majd robogtak is tovább. Starkyowicz kemény iramot diktált és 1:30-as előnnyel Brons előtt kezdte meg a futást.

Az üldözők közel nyolc perc hátrányban voltak Starykowicz-tól.

Brons erősen bekezdett, már az első néhány kilométeren egy percre csökkentette a Starykowicz  közötti különbséget. Mögöttük Lindars futott, őt Heldoorn követett nagyjából egy perccel.

14km környékén Bronsnak erősnek bizonyult a kezdés, bele kellett sétálnia futásba. Ezzel ő le is szakad Starykowicz-tól, majd közben Lindars is befogta aki vérszemet kapott és üldözőbe vette az élen futót. A negyedik helyen a norvég Kristian Grue futott. Brons nem tudta visszanyerni a tempóját, ezért így Grue és már Heldoorn is elfutott mellette.

Lindars kemény tempót diktált, és körülbelül a maratoni táv felénél átvette a vezetést. Miután az első félmaratont lenyűgöző, 1:16:08-as idővel futotta le, Lindars kissé visszavett a tempóból, miközben még mindig nagy előnnyel vezetett a második helyezett előtt. Időközben Grue is megelőzte Starykowiczot.

Néhány kilométerrel a vége előtt Heldoornnak meglepő módon sikerült megelőznie Starykowiczot és Grue-t. A győzelmet tehát Lindars szerezte meg (7:55:44), Heldoorn lett a második (8:00:38), a dobogó harmadik fokára pedig Starykowicz – aki visszaelőzte Grue-t – állhatott (8:01:44). Grue 8:02:25-ös idővel negyedik lett, és mivel Staykowicz az Egyesült Államokból érkezett, így az Európa-bajnokságon a harmadik helyet szerezte meg.

Wolff 9:10:10 órás idővel megnyerte a Challenge Almere-Amsterdamban rendezett Európa-bajnokságot. A dobogó második fokára Schinkkel a harmadikra pedig svéd Jenny Nae állhatott fel.

Wolff és a dán Karina Gosvig szálltak ki elsőként a vízből. Ők ketten több mint öt perccel előzték meg a többieket. Gosvig a kerékpáros pálya első szakaszán erős tempót diktált, ennél a pontnál egy kisebb szakadás alakult ki, de Wolff-nak is sikerült ritmust váltania és átvette a vezetést.

Körülbelül három óra után Schink érte utol az élen haladókat, és állt az élre. A kerékpáros szakasz második részében a szél elkezdett felerősödni, ami Schinknek nem volt ismeretlen, mert nem először verseny már ezen a pályán a Challenge Almere-Amsterdam versenyen. Ezeken a kemény kilométereken Schink több mint három percre növelte előnyét Wolffal szemben. Mögöttük Gosvig visszaesett, míg Lubben és a norvég Julia Aspesletten feljött a harmadik és negyedik helyre.

A kerékpáros táv második felében Schinknek sikerült 3:30 percre növelnie előnyét Wolffhoz képest. Hét kilométer alatt viszont a két hölgy között mindössze egy percre csökkent a különbség, így szoros küzdelem alakult ki az aranyéremért. Schink nem tudta megtartani első helyét, és végül Wolff nyerte meg a versenyt. Így Wolff az új hosszútávú Európa-bajnok, Schink pedig a második. Nae pedig egy erős futásnak köszönhetően bronzérmet szerzett.

Hivatalos eredmények

Fotó forrás és hivatalos weboldal: CHALLENGEALMERE-AMSTERDAM

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.