A hazai triatlon versenyeket bemutató sorozatunk első részében a zalaegerszegi megmérettetést állítjuk a középpontba, az interjú során Jakabfy Zoltán versenyigazgatóval beszélgettünk a verseny történelméről, további tervekről és még sok egyéb érdekességről.

 • Hogyan tudnád összefoglalni a Zalatriatlon versenyek történetét?

A Zalaegerszegi Triatlon Klub alapítója, Déri Miklós már a 90-es, 2000-es években számos triatlon versenyt szervezett Zalaegerszegen, talán csak Ő tudja pontosan mennyit! A rendezvénynek akkoriban országos híre volt, tudtommal 2004. táján ért ez a korszak véget.

Miklóst aztán a Restart fesztivál szervezői újra megkeresték 2017-ben, hogy legyen ismét egy multisport verseny a városban. Ez lett az első “újkori” triatlon, sajnos nagyon szerény részvétellel. Én akkor még csak egy éve triatlonoztam, egy voltam a versenyen indult 18 (!) versenyző közül. Ott, és akkor fogadtam meg, hogy amivel csak tudom, segítem a rendezvényt, ha lesz folytatás….

Lett folytatás, a klub elnöke, Németh János felkért 2018 év elején, hogy szervezzem meg az eseményt a nyárra. Ez az első szervezés volt a nagy tűzpróba, izgultam a siker miatt, és mindent beleadtam, hogy a lehető legmagasabb színvonalon valósuljon meg a verseny. Boldog voltam, közel 170 ember tisztelt meg bennünket! Akkoriban a koncepció egy sprint futam volt, majd utána egy gyermek távnak megfelelő “nyílt” futam, ahol jellemzően gyermekek indultak, de felnőtt is indulhatott. A versenyközpont a Gébárti tó strandon volt (akkor még elfértünk ott), különlegessége volt a bringás és futó útvonalban egyaránt megtalálható “völgykatlan” ami nem kis megterhelés volt a meredeksége miatt mindenkinek, főleg, hogy kerékpáron négyszer, futáson háromszor kellett leküzdeni.

2019: az előző évi verseny receptjén alapult, annyi különbséggel, hogy már 300 induló jött el hozzánk. Jól sikerült, de egyértelmű volt, hogy a bringa és futópályát, valamint a versenyközpontot is kinőttük.

A siker után megkeresett bennünket a Magyar Triatlon Szövetség, hogy vállaljuk-e a következő évben utánpótlás ranglista helyszínként, természetesen igent mondtam.

2020-ban teljes reformon esett át a verseny: Átköltöztünk a Gébárti tó déli oldalára, ahol hatalmas tér áll rendelkezésre, a nézők teljesen beláthatják a gátról az úszást, a futást, és a depózást is. Tudni kell, hogy akkor talált magára a hazai sport a covid első hulláma után, emiatt az elsők között voltunk az év multisport versenyei közt, részben emiatt óriási volt az érdeklődés. Az UP ranglista, valamint sprint futamokra érkezett nevezők száma megközelítette a 800 főt! Mindemellett itt versenyzett a városunkban, a korábban Zalatriatlonban nevelkedett Bicsák Bence, aki már akkor is világsikerű sportoló volt, de Lehmann Csongor, és számos más elit besorolású versenyző is nálunk indult, mivel szinte minden professzionális triatlon elmaradt abban az időszakban. Nagy megtiszteltetés volt, de kihívás is egyben!

2021, 2022 a bejáratott 2020-as séma szerint zajlott, és a célközönségünk nagyjából beállt az 500 fő össznevező körüli létszámra.

 • Melyik az eddig megrendezettek közül a legkedvesebb rendezvényed?

Ahogy a fentiekben részleteztem, az első, a 2018-as verseny a nagy Ő, de mellette áll a képzeletbeli dobogón a 2020-as, mivel ez volt Zalaegerszeg valaha volt legnagyobb és legsikeresebb triatlon rendezvénye.

 • Mennyire vagytok elégedettek az idei versennyel?

Nincs okunk panaszra, az időjárás nagyon ideális volt, és a versenyek közötti versenyben -ha lehet ilyet mondani- a legtöbben Zalaegerszeget választották. Tudni kell, hogy dömping volt, azon a hétvégén három triatlont is rendeztek az országban.

 • Mik a hiányosságok amin javítani szeretnétek jövőre?

Nagyon szeretnénk kulturált vizesblokkal fogadni a versenyzőinket, tudjuk, hogy a jelenlegi, tógondnoki faházban adott körülmények finoman szólva sem ideálisak. Jó lenne továbbá egy rendes “tókörön” megvalósítani a futást, ehhez a megkezdett hídépítések befejezése szükséges. Mindkettő városi hatáskör, nagyon bízunk benne, hogy a nehéz gazdasági körülmények ellenére is a beruházások megvalósulnak mielőbb.

 • Terveztek-e új távokat kipróbálni a jövőben?

Nagyon szép lenne egy olimpiai táv is, viszont jelen állás szerint csak a sprint az, amit meg tudunk valósítani gazdaságosan. A “mix” számok elől viszont nem zárkózunk el, egy aquatlon, vagy quadrathlon futamnak már van realitása.  Idén debütált továbbá az aquakid ingyenes minifutam, mindenképp szeretnénk folytatni!

 • Mitől különleges a zalai verseny?

Talán túlzás nélkül állíthatom, hogy nagyon jó adottságokkal rendelkezünk. Kiváló minőségű a Gébárti tó vize, nézői szempontból szinte minden látható egy helyről, hatalmas parkolónk van, tágas a depónk, mi kell még? 🙂 Sok minden, tudom! Viszont a lehető legjobban próbáljuk kiszolgálni a hozzánk érkezőket, ha már annyira távol vagyunk a triatlonos közönség nagyobb részétől! Mi nem egy gazdasági vállalkozás vagyunk, a csapatom szívvel-lélekkel, önzetlen munkával valósítja meg a rendezvényt, amiért nem tudok elég hálás lenni nekik!

 • Jellemzően kik indulnak a versenyen? Korosztály, lakhely, edzettségi szint? Milyen messziről érkeznek versenyzők?

Az utánpótlás ranglista helyszín okán az ország legnagyobb egyesületei táboroznak le nálunk, összesen hat ilyen állomás van. Megtisztelnek bennünket nagyon sokan a fővárosból, de gyakran elutaznak hozzánk nemcsak a Dunán, de a Tiszántúli területekről is, ami nagyon boldoggá tesz minket! Edzettségi szintben leginkább az amatőr felnőttek indulása jellemző, de ha elit versenyző is érkezik, könnyű felismerni az eredményhirdetéskor!

 • Aki a zalai versenyen szeretne indulni, annak érdemes-e az átlagostól eltérő dolgot is beépíteni az edzéstervebe?

Nem mondanám nagyon erős pályának a miénket, viszont érdemes a szintemelkedéssel kalkulálni: kerékpáron alig láthatóan, de nagyon hosszan emelkedik az út, és szinte mindig fúj a szél! A futás jelenlegi formában dombosnak is nevezhető, tehát a Zalaegerszegre érkezőknek célszerű nem csak síkon edzeni.

 • Aki visszatérő versenyző vajon miért jön vissza?

Reméljük, hogy az elégedettsége miatt! Tökéletesek soha nem leszünk, de igyekszünk minél vonzóbbá tenni a rendezvényt a futamok minőségi megvalósításában, és rajtcsomagok, valamint a díjazás tekintetében is.

 • Nehéz most versenyt rendezni?

Volt már könnyebb! A világon, és hazánkban is egyaránt csökken a nevezői létszám, minden versenyen. A járványok és a gazdasági nehézségek hatása nagyon érződik.

 • A négy verseny alatt mi volt számodra a legrázósabb, legnehezebb szituáció rendezőként?

Akadt szép számmal, de csak egyet emelnék most ki: idén a verseny előtt kettő nappal több mint 24 órás esőzés volt, a futópályánk mészkő-murvás részét csúnyán elmosta, 30-50 cm mély patakokat szántott a víz az útvonalba. Teljesen egyértelmű volt, hogy a szakasz nem alkalmas a versenyre. Hálásak vagyunk városunk önkormányzatának, hogy a költséges javítási munkát egyetlen nap alatt elvégezték.

 • Ha szeretnék egy versenyt rendezni, mit tanácsolsz?

Legyen sok türelmed és kitartásod, és legfőképpen egy olyan egyesület álljon mögötted, ami mindenben támogat!

 • Megfogadtam, hogy jövőre indulok egy sprint távú versenyen, miért hozzátok menjek?

Nagyon szép környezetet biztosítunk számodra, gyors kerékpáros, és technikás futópályát. Emellett a legkisebb gyermeknek is jut befutóérem, a célba érve pedig igazi terülj-terülj asztalkám vendéglátással várunk!  Ne hagyd ki! 🙂

 

Mindenkit arra bíztatunk, hogy ne hagyjátok ki ezt a hangulatos, minden évben megújuló, egyre inkább fejlődő, mégis családias légkörét megőrző versenyt.

A Zalaegerszegi Triatlon Klub jelenleg 50 egyesületi tagot számlál, többségük aktív, amatőr triatlonos. Egy összetartó, lelkes csapat, akiket a közös sport szeretete tart össze. A Dunántúlon szinte minden sportágunkat érintő megmérettetésen jelen vannak.

A rendezvények önerőből, legnagyobb részben saját munkával kerülnek megvalósításra.

A nyári triatlon mellett legismertebb rendezvény az immáron 27 éves Mountain Man – Szilveszteri Hegyimaraton. (www.szilveszterihegyimaraton.hu)

Új, különleges rendezvény a ZalaZONE duatlon a járműipari tesztpályán, mely 2022. április 3-án sikeresen debütált. Őszintén reméljük, hogy folytatása következik.

Honlapunk: www.zalatriatlon.hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/zalatriatlon

Galéria: https://www.facebook.com/zalatriatlon/photos_albums

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.